Zpráva z X. ročníku Přátelského setkání rodin dětí s rozštěpem

X. ročník přátelského setkání rodin dětí narozených s rozštěpovou vadou obličeje se tradičně uskutečnil v areálu Revika ve Vizovicích ve dnech 24.-28.9.2021

Oficiální program začínal v sobotu 25.9. a končil pondělní snídaní. Mnozí z nás využili toho, že v úterý 28.9. byl státní svátek a pobyt jsme si prodloužili až do úterý.

A jak to všechno proběhlo? Jedním slovem „SKVĚLE“, rodiče se bavili i vzdělávali, dětisi hrály a radostně se účastnily připravených her. Všichni společně jsme si užívali krásného počasí, nádherného prostředí Vizovických vrchů a kamarádů, které jsme dlouho neviděli.

Setkání na Revice se konalo po dlouhých 2 letech, v loňském roce se setkání kvůli covidu nekonalo, a tak proběhl díky naší člence Daně Voráčové, jen takový virtuální IX. ročník. Děti nám namalovaly, na co se do Vizovic těšily a za to pak dostaly od Dany krásné dřevěné medaile.

V pátek 24.9. se v odpoledních hodinách začali na Reviku sjíždět první nadšenci, celkem se nás v pátek sešlo 25 dospělých a dospívajících a 13 dětí. Po večeři začaly přípravy na sobotní zahájení. Připravovaly se cedulky na dveře, dolaďoval program i jmenný seznam.

V sobotu dopoledne postupně dojížděly další rodiny s dětmi. Na oběd už nás bylo dohromady 65 dospělých + 36 dětí a úplně nejvyšší počet nás byl na sobotní večeři 68 dospělých a dospívajících a 42 dětí. I počet pejsků byl letos rekordní, celkem přijelo 6 psů. A nesmíme zapomenout na dva papoušky konžské, Rockyho a Kiki 🙂

Oficiální zahájení začalo sobotním obědem, po krátké poobědové pauze následovala velká hra pro děti Z pohádky do pohádky. Odměnou v cíli byly nádherné malované perníčky od Lenky Vlčkové, dětská pitíčka, které dovezla pro děti Adéla Hanačíková a krásné dřevěné medaile, které zajistila Dana Voráčová od firmy Behamespolu.cz

V pozdějších odpoledních hodinách přišla na řadu přednáška odborníků z obou brněnských rozštěpových center. Z Dětské fakultní nemocnice za námi přijeli paní MUDr. Olga Košková, anesteziologička MUDr. Michaela Richtrová a klinický logoped PaeDr. Václav Baslík. Z Kliniky plastické a estetické chirurgie přijel přednosta kliniky MUDr. Zdeněk Dvořák, Ph.D., který s námi spolupracuje od roku 2012 a osobně se účastnil všech našich setkání na Revice. Pan doktor Dvořák je společně s Martinou Kolískovou autorem průvodce léčbou s názvem Pro tvůj šťastný úsměv Od pana doktora jsme převzali děkovné listy od vedení KPAECH FN USA

Zatímco rodiče a také někteří dospělí rozštěpoví pacienti poslouchali se zájmem přednášky, týkající se léčby rozštěpu, tak děti pletly oblíbené náramky z Paracordu.

Po večeři nastal čas na výroční členskou schůzi, zprávu ze schůze obdrží všichni členové ŠÚ mailem. Stávajícímu výboru končil mandát, a tak se volil nový výbor sdružení, který bude i na další období beze změny ve složení předsedkyně Mgr. Anežka Rouš-Dvořáková, členky výboru Lucie Hornofová a Martina Kolísková, pokladníkem sdružení zůstává Ing. Hana Hlavínová-Malyková.

V neděli po snídani jsme téměř všichni vyrazili na krátký výlet na Janův hrad. Protože děti nejevily po výletu žádné známky únavy, pustili jsme se spolu po obědě do plánovaného batikování. Respektive odbarvovali jsme trička savovou technikou. Metoda si našla spoustu nadšenců a určitě ji děti pilují ještě doma …

Odpoledne se na nás přijela podívat zubní hygienistka z Uherského Hradiště paní Bc. Beatrice Bogarová s dcerou a další pomocnicí, aby rodičům, a hlavně dětem ukázaly, jak správně čistit zoubky. Těm větším pak vysvětlily, jak čistit zuby, na nichž jsou už nalepené zámečky s rovnátky. Díky každoroční dlouholeté podpoře firmy Curaden si všichni odnesli nový zubní kartáček Curaprox.

Po ukázce zubní hygieny následovala zajímavá přednáška s názvem Logopedická intervence u dětí s rozštěpem. Přednášejícím byla klinická logopedka Mgr. Michaela Chotěborová, autorka naší logopedické příručky Mami, tati – procvičujte se mnou http://stastny-usmev.cz/logopedicka-prirucka-na-svete/ a její kolegyně canisterapeutka a logopedka Mgr. Romana Jakoubková. Z ukázek canisterapie byly nadšené nejen děti, ale i jejich rodiče.

Táborák letos posloužil jako start pro stezku odvahy, která vedla venkovním areálem i lesem. Na tu se vypravily samé odvážné děti! Malí hrdinové stezku úspěšně zvládli a odměnou jim bylo vědomí vlastní statečnosti. Strašeníčko si nakonec užili i organizátoři, při úklidu strašidelných artefaktů…

V pondělí po snídani jsme se rozloučili s těmi, kteří si pobyt nemohli prodloužit a my ostatní jsme se vypravili na výlet do zlínské ZOO, která je moc pěkná a určitě stojí za návštěvu.

Do úterý nás na Revice celkem zůstalo 30 dospělých a 13 dětí. Poslední večer byl pohodový, stejně jako ty předchozí. Snad jen o něco klidnější, protože nás tam bylo méně. Byl zároveň také i trochu smutný, protože jsme věděli, že další den už nastává konec pobytu, a že se uvidíme zase až za rok.

Co říci závěrem? Bylo to krásné, bylo to náročné, bylo to poučné, dětem se to zdálo krátké, organizátorům dlouhé tak akorát 🙂 Za rok se určitě všichni zase na Revice sejdeme. Termín příštího setkání je stanoven na 23.-25.9.2022

A úplně nakonec zbývá ještě poděkovat a zmínit ty, kteří se větší či menší měrou na organizaci a přípravě setkání podíleli.

V první řadě zmíníme členky našeho sdružení Danu a Ludmilu, které každoročně shánějí finanční podporu a jen díky jejich aktivitě pak děti dostávají krásné dárky. Letos to byla trička s logem Šťastného úsměvu, čepice, nákrčníky, lahve na pití.

Děkujeme Milanovi, za tisk diplomů pro děti a průkazek na cestu pohádkovým lesem.

Děkujeme Heleně a Markovi za zajištění dataprojektoru, který využíváme nejen při přednáškách, ale i při večerních pohádkách na dobrou noc pro naše nejmenší.

Díky všem, kdo se zapojili do programu pro děti a oblékli pohádkové či strašidelné masky a vyrazili pobavit děti.

Děkujeme za pomoc s organizací našim „pubertálním ultras“ jak naše téměř dospělé děti nazval náš kamarád a nový člen sdružení Adam F.  😀 Jmenovitě to jsou oba Adamové H. + H., Petr a Pavel, Kateřina S., Lenka, Bára a Katka a Jaromír. Doufejme, že tito jmenovaní za nás jednou celou organizaci pobytu převezmou a my si budeme už jen užívat a říkat jim, že za nás … 😀

Finančně či produkty naše setkání podpořili:

AC STEEL (nákrčníky a lahve na pití)

Behamespolu.cz  (medaile)
ing. Hana Grulová (čepice pro děti)
Dana Voráčová (klíčenky pro rodiče)
PARACORD s.r.o.
CZECHOSLOVAK SPIRIT s.r.o.
Obec Halenkovice
Lenka Vlčková (perníčky pro děti)
Curaden Czech s.r.o. a Bc. Beatrice Bogárová, zubní hygienistka z Uherského Hradiště společně s dcerou, které si na nás každoročně udělají čas, ochotně přijedou a obětují kvůli nám den volna o víkendu.

 

 

 

 

 

Závěrem bychom se s vámi rády rozloučily krásným citátem od Jana Třísky, který jsme použily už v předloňském roce: „Když děláš věci s láskou, dáváš tím lidem ve svém okolí doživotní vzpomínku, že jsi tu pro ně byl.“

Lucie Hornofová a Martina Kolísková, hlavní organizátorky setkání

 

 

Napsat komentář