fotografie Lenka Hatašová

Lenka Hatašová je autorkou fotoportrétů dvaceti statečných z naší knihy Od rozštěpu k

Lenka Hatašová foto Monika Navrátilová

Lenka Hatašová
foto Monika Navrátilová

úsměvu, které vám spolu s medailonky představíme v příštích 17 dnech.

Pozor! Vánoční speciál Od rozštěpu k úsměvu začíná již zítra!!!

Kdo je Lenka Hatašová a jak vlastně naše spolupráce začala?

Lenka to okomentovala v září na křtu naší knihy v Olomouci takto: „Lucka Hornofová mě oslovila přes facebook, my jsme se vlastně vůbec neznaly, a mně to přišlo jako zajímavé téma ke zpracování. Takže jsem na to přistoupila…Bylo to vlastně úplně jednoduché.“

Lenka Hatašová (1969) prošla s fotoaparátem v ruce válečným bojištěm na Balkáně, zeměmi severní a střední Ameriky či tenisovými kurty slavného grandslamu. Svět reportáží a dokumentaristiky opustila v devadesátých letech ve chvíli, kdy začala fotografovat pro média známé osobnosti kultury, sportu či politiky. Více než akce a adrenalin ji začal zajímat stylizovaný portrét, kterému se v posledních letech věnuje již výhradně. Její fotografie zdobí titulní stránky magazínů, přebaly autobiografických knih, kalendáře, obaly desek českých zpěváků či kapel nebo fotografické vizuály k televizním kampaním a kampaně spojené se známými osobnostmi vůbec.              

Společně s Lucií Paulovou vydala knihu Paměť zrcadla (Daranus, 2010), jejíž výtěžek podpořil děti v Africe. Její poslední výstava V jiném světle, která se konala v roce 2015 v pražské Nikon galerii a letos v Prostějově, ukázala známé tváře ve fascinující hře stínů.              

K fotografování ji přivedl otec, maminka jí zase ukázala, co je skutečná láska k lidem. Jak sama autorka říká, láska otevírá srdce a mění tak i vidění vnější reality, což je pro fotografa klíčové. Od portrétů si poslední roky čím dál častěji odskakuje do přírody, kde s kapesním fotoaparátem hledá každodenní zázraky na své cestě, které lze ve spěchu a tepu naší doby snadno přehlédnout.

Napsat komentář