ZEPTALI JSME SE – pan primář MUDr. Výška

PŘEDSTAVUJEME PLASTICKÉHO CHIRURGA LÉČÍCÍHO ROZŠTĚPOVÉ VADY OBLIČEJE V BRNĚ

MUDr. Tomáš Výška
primář a zástupce přednosty LPP Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice U sv. AnnyMUDr. Tomáš Výška
telefon +420 543 185 673
e-mail: tomas.vyska@fnusa.cz

Vzdělání
Lékařská fakulta UJEP 1983-Nyní Masarykova univerzita

Atestace 1987 specializace chirurgie I.stupně
1992 specializace plastická chirurgie

Zaměstnání
1984 KPECH FN u sv.Anny -dosud
Členství v odborných společnostech
česká lék. společnost J.E.Purkyně-plastická chirurgie, chirurgie ruky

ZEPTALI JSME SE

Pane primáři, rodiči dětí s rozštěpem jste považován za málomluvného odborníka se zlatýma rukama. Často o Vás například slýchám: „Výška, ten dělá nejlepší patra.“ Spousta lékařů, obzvláště ve Vašem oboru, v dnešní době svoji práci prezentuje mediálně, na internetu jsou dostupné rozhovory s novináři, záznamy z televizních vysílání, profesní životopisy… O Vás jsme s kolegyní nedokázaly zjistit vůbec nic. Hledaly jsme špatně nebo opravdu svoji odbornost tajíte a novinářům či televizním kamerám se straníte?

Odbornost netajím, ale je pravda že po zkušenostech, novináře ani TV nevyhledávám, navíc si myslím, že pro moji práci nejsou podstatní.

Ve Šťastném úsměvu jsme se docela často setkávali s rodiči, kteří měli informace získané z diskusních fór internetu, které byly zcela mimo realitu. Poslední dobou se naštěstí situace lepší. Jednou z informací, na kterou doposud neznáme oficiální stanovisko, je že díky operaci rtu v neonatálním období, tedy co nejdříve po porodu, nebude mít jejich dítě díky tzv. fetálnímu hojení po této operaci téměř viditelné jizvy nebo budou minimální díky přítomnosti kyseliny hyaluronové ve tkáních novorozence. Nejsem odborník, ale musím přiznat, že rozdíl mezi jizvičkami dětí, jimž byl ret operován krátce po porodu a ve 3 měsících nevidím, přihlédnu-li k rozsahu vady. Existuje nějaká odborná studie, která by jizvy rtu operovaného v prvních dnech života a ve třech měsících srovnávala?

Určitě studie většinou prokáže, co prokázat chce, a v případě hodnocení jizev bude zatížena subjektivním pohledem. Stejně jako já s Vaším subjektivním hodnocením objektivně souhlasím. Navíc je potřeba vzít v úvahu následné korekční zákroky již v pozdějším věku, kdy tato domnělá výhoda přichází nazmar… Důležitější než jizva jako taková, je spíše celkový „nerozštěpový vzhled“ -symetrie rtu, nosu, poměr horní dolní čelist, atd.

Plastický chirurg je první lékař, který vysvětluje rodičům budoucího nebo právě narozeného miminka s rozštěpem základní postup léčby. Je v tomto případě pro vás lepší, pokud má rodič již o rozštěpu a jeho léčbě povědomost a ptá se na konkrétní věci nebo se lépe vysvětluje rodičům, kteří o vadě nevědí nic?

V zásadě je to jedno pokud ovšem nemá vyloženě zkreslené představy a tím nereálná očekávání.
Léčba rozštěpové vady nekončí dosažením plnoletosti, ale provází pacienta celý život.

Děkuji panu primáři Výškovi, že stejně jako pan přednosta Veselý, ochotně odpověděl na naše otázky.
Otázky za Šťastný úsměv, z.s. pokládala Martina Kolísková

Napsat komentář